Η Φετίγιε (τουρκικά: Fethiye) ή Μάκρη είναι παραθαλάσσια πόλη της Τουρκίας, και ανήκει στην επαρχία Μούγλων. Βρίσκεται στα όρια των ιστορικών περιοχών της νοτιοδυτικής Μικράς Ασίας, της Λυκίας και της Καρίας, στην τοποθεσία της αρχαίας Τελμησσού, της μεγαλύτερης πόλης της Λυκίας. Αποτελεί μέρος της λεγόμενης Τουρκικής Ριβιέρας.

Μάκρη είναι το όνομα που αντικατέστησε το ‘Τελμησσός’ στα τέλη του 11ου αιώνα και προέρχεται από τη νησίδα στα βόρεια της. Την περίοδο αυτή η πόλη δέχεται τις επιδρομές των Σελτζούκων Τούρκων και τον 12ο αιώνα επισκευάζονται οι οχυρώσεις της, τμήμα των οποίων σώζεται έως σήμερα. Στις αρχές του 13ου αιώνα καταλαμβάνεται από φυλές Τουρκομάνων και προσαρτάται στο εμιράτο του Μεντεσέ. Το 1316 αναφέρεται η επισκοπή Μάκρας και Λυβυσίου, υπό την μητρόπολη Μύρων. Τον ίδιο αιώνα ο Άραβας γεωγράφος και ιστορικός Abu l- Fida (1273- 1331) αφιέρωσε δύο σειρές στον κόλπο της Μάκρης στο γεωγραφικό του έργο Taqwim Al-Buldan: ‘Σημειώνουμε ένα κόλπο που ονομάζεται κόλπος της Μάκρης τον οποίον γνωρίζουν καλά οι ταξιδιώτες από εκεί εξάγεται ξυλεία στην Αλεξάνδρεια και σε άλλες πόλεις’. Το 1390 καταλαμβάνεται προσωρινά από τους Οθωμανούς Τούρκους (οριστική κατάληψη το 1426). Το 1411 επιτίθενται στην πόλη Ιωαννίτες ιππότες από τη Ρόδο.


Ήταν πρωτεύουσα του ομώνυμου καζά, αν και δεν ήταν ο μεγαλύτερος οικισμός, το οποίο ανήκε στο σαντζακίο Μεντεσέ (πρωτεύουσα τα Μούγλα) του βιλαετίου της Σμύρνης. Εκκλησιαστικά ανήκε στη μητροπολη Πισιδίας μετά το 1790.

e-Ferry.gr Internet Booking Service

Φετιγιέ | Φέτιγιε Ρόδος & Μποντρούμ Κως Ακτοπλοϊκό εισιτήριο | e-Ferry Φετιγιέ, φετιγιέ, ρόδος, φετιγιέ ρόδος, ρόδος φετιγιέ, κως, μποντρούμ, μποντρουμ κως, εισιτήριο πλοίου, πλοίο, εισιτήριο, εισιτήριο πλοίου για ρόδο, εισιτήριο πλοίου για κω, πλοίο για ρόδο, πλοίο για κω, ελληνικό νησί